2025-05-07 07:53Pressmeddelande

En fjärdedel av EU:s import av fosfor 2024 kom från Ryssland

Phosphorous fertiliserPhosphorous fertiliser

Trots kriget i Ukraina importerade EU fosfor till ett värde av nästan 11 miljarder kronor från Ryssland under 2024, vilket motsvarar 25 procent av EU:s fosforimport. Det visar en analys från miljöföretaget Ragn-Sells i detta EU fosforindex.

Enligt analysen, som bygger på officiell statistik från EU-kommissionen, importerade EU fosforgödsel och fosfat för totalt 43,7 miljarder kronor under 2024. Importen från Ryssland uppgick till 10,9 miljoner kronor, vilket motsvarar 25 procent av EU:s totala import av fosfor. 

Beroendet av importerad fosfor för att producera vår mat gör EU både svagt och sårbart. Europa måste ta tillbaka kontrollen över sin livsmedelsförsörjning genom att återvinna den fosfor vi redan har i avloppen. Första steget är att häva det föråldrade förbudet mot att använda återvunnen fosfor i djurfoder, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells Group. 

Fosfor är ett av de viktigaste näringsämnena i mineralgödsel och djurfoder. Den enda aktiva fosfatgruvan inom EU finns i Finland och täcker endast 5–10 procent av de europeiska jordbrukens behov. Trots ansträngningar att begränsa den ryska krigsekonomin är Ryssland fortfarande EU:s näst största handelspartner för fosforimport. Den största exportören är Marocko, som 2024 sålde fosfor och fosfatprodukter till EU för mer än 15,8 miljarder kronor. 

Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining har utvecklat en teknik för att återvinna fosfor från avloppsslam. Genom processen kan mer än 90 procent av fosforn i askan från förbränt slam återvinnas, vilket gör det möjligt att ersätta importerad fosfor från gruvor med lokalt producerad, återvunnen fosfor. 

Men dagens lagstiftning i EU gör det förbjudet att använda återvunnet fosfor för att tillverka djurfoder. Förbudet infördes bland annat för att stoppa spridningen av BSE (”galna ko-sjukan”) genom foder. Regelverket skrevs innan dagens moderna återvinningstekniker utvecklades, där förbränning av slam minimerar risken för skadliga bakterier och andra smittoämnen. 

Förbudet mot återvunnen fosfor i djurfoder innebär i praktiken att EU kväver nya investeringar i cirkulär innovation. Genom att bara uppdatera en föråldrad bilaga i foderlagstiftningen kan EU skapa en grön miljardindustri, sluta kretsloppet för fosfor och stärka sitt oberoende och konkurrenskraft, säger Pär Larshans. 

Tyskland har kommit längst i EU med att återföra fosfor till kretsloppet. En lag från 2017 kräver att avloppsreningsverk börjar återvinna majoriteten av fosforn ur avloppsslam, med start för de största verken 2029. Ragn-Sells har under det senaste året klubbat investeringsbeslut för två anläggningar för fosforåtervinning, i Helsingborg och tyska Schkopau. 

Tysklands lagstiftning borde inspirera fler länder att följa efter. Men så länge det är förbjudet att använda återvunnen fosfor i foder inom EU riskerar tekniken att hamna utanför Europa. Det kan innebära att EU förlorar en framtida miljardindustri och möjligheten att stärka sin livsmedelssäkerhet, säger Pär Larshans. 

Fakta: EU:s fosforimport 2024 (värde i euro)
1. Marocko: 1437 miljoner euro
2. Ryssland: 989 miljoner euro
3.
Israel: 320 miljoner euro
4. Norge: 220 miljoner euro
5. Egypten: 144 miljoner euro 

All data kommer från Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling (DG AGRI). De inkluderade kategorierna är fosfatgödselmedel, fosfater och blandgödsel. Den sistnämnda kategorin omfattar flera produkter baserade på fosfor, främst NPK (kväve-fosfor-kalium), DAP (diammoniumfosfat) och MAP (monoammoniumfosfat). 

För mer information eller intervjuer, kontakta:   
Pär Larshans, Hållbarhetschef, Ragn-Sells Group, 070 927 29 63par.larshans@ragnsells.com   
Debby Porter Laffitte, Pressansvarig, Ragn-Sells Group, 070 927 24 00, press@ragnsells.com   



Om Ragn-Sells

Miljöföretaget Ragn-Sells omvandlar avfall till rena råvaror så att de kan användas om och om igen. Ragn-Sells driver på omställningen mot cirkulär ekonomi genom lösningar som minskar sin egen och andra aktörers miljö- och klimatpåverkan. Ragn-Sells är ett privat, familjeägt koncernbolag, grundat år 1881. Bolagets verksamhet är fördelat över fyra länder och omfattar 2760 medarbetare. År 2024 uppgick Ragn-Sells omsättning till 8,8 miljarder kronor. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Pär Larshans
Hållbarhetschef
Pär Larshans
Pressansvarig Ragn-Sells