2019-03-20 09:35Pressmeddelande

Världsledande vattenflödesexpert får Stockholm Water Prize

null

Dr Jackie King tilldelas 2019 års Stockholm WaterPrize för sina banbrytande insatser för det fortsatta flödet i världens floder. Miljöföretaget Ragn-Sells, som är en av instiftarna till priset, gratulerar årets vinnare och ser fram emot prisceremonin som sker under Vattenveckan i augusti.

Jackie King har lett utvecklingen av de nya metoderna, först som forskare vid University of Cape Town i Sydafrika och senare som hedersprofessor vid University of the Western Cape. Tillsammans med kollegor har hon utvecklat verktyg för att visa de ekologiska och sociala konsekvenserna av dammbyggnad och vattenuttag från floder.

– Jag känner mig ödmjuk, upplyft och tacksam. Jag har aldrig sökt några toppjobb utan varit glad att vara en aktiv forskare, fri att säga det jag tycker behöver sägas, säger Jackie King i en kommentar.

Juryns motivering:

”Dr Jacqueline King har, genom vetenskaplig grundlighet, självuppoffrande hängivenhet och effektiv opinionsbildning, förändrat hur vi tänker, talar och handlar när det gäller vatten som ett flöde av och för liv.”

Hennes arbete har inte bara haft stor påverkan på Sydafrikas vattenlagstiftning utan har även allt mer kommit att vägleda regeringar och institutioner i andra delar av världen.

– Dr King har hjälpt beslutsfattare inse att friska ekosystem inte är någon lyx utan tvärtom grunden för hållbar utveckling, kommenterar SIWI:s vd Torgny Holmgren.

Stockholm Water Prize delas ut i samarbete mellan SIWI och Kungliga Vetenskapsakademien och överlämnas av prisets beskyddare H.M Kung Carl XVI Gustafh. Prisceremonin sker den 28 augusti under Världsvattenveckan i Stockholm.

För mer information om priset, årets pristagare samt pressbilder, se www.siwi.org/swp2019

Fakta: Ragn-Sells är en av instiftarna

Stockholm WaterPrize instiftades av Stockholm Water Foundation för att uppmuntra forskning om och utveckling av jordens vattenmiljöer. Priset stöds av Kungl. Vetenskapsakademien, International Water Association, Water Environment Federation och Stockholm stad. De företag som instiftade Stockholm WaterPrize förenas av en stark vilja att öka hållbarheten inom vattensektorn. Prisets instiftare är Bacardi, Poul Due Jensen Foundation, Ragn-Sells, Water Environment Federation, Xylem och Ålandsbanken.

Fakta: Om SIWI

Stockholm International WaterInstitute är ett policyinstitut som tar fram kunskap och informerar beslutsfattare om vattensmart politik och hållbar utveckling. SIWI genomför forskning, samlar formell kunskap och ger råd inom fem temaområden: vattenstyrning, gränsöverskridande vattenförvaltning, vatten- och klimatförändringar, sambandet vatten/energi/mat samt vattenekonomi. SIWI arrangerar World WaterWeek i Stockholm – en årligt återkommande och globalt ledande mötesplats för frågor som rör vatten och utveckling – och står som värd för Stockholm WaterPrize, Stockholm Junior WaterPrize och Stockholm Industry Water Award.


Om Ragn-Sells

Ragn-Sells är ett av Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Vi samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sellskoncernen har 2 300 medarbetare, varav 1 500 i Sverige, och omsatte 6,2 miljarder SEK år 2018. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Emma Ranerfors
Pressansvarig
Emma Ranerfors