2018-11-16 13:42Pressmeddelande

Ragn-Sells finalist på Återvinningsgalan 2019

null

Ragn-Sells har möjlighet att vinna kategorin "Årets kretsloppsfrämjare" vid Återvinningsgalan den 31 januari 2019.

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling som nästa år firar tioårsjubileum. Vilket också märks i antalet nomineringar - i år har det kommit in 120 nomineringar i nio olika kategorier och det är nytt rekord.

Utmärkelsen ”Årets Kretsloppsfrämjare” går till en aktör som visat prov på nytänkande och främjat materialinsamling, sortering och återvinning och därmed bidragit till ökat kretsloppstänkande och cirkulärt samhällsbyggande.

Juryns motivering är: Ragn-Sells har utvecklat och lanserat teknik för återvinning av fosfor ur avloppsströmmar. Metoden har rönt stor uppmärksamhet, också internationellt med planerade samarbeten i bland annat Tyskland. Ragn-Sells har också visat på hur kommuner kan kräva återvunnet material vid upphandlingar. Detta görs i mycket liten utsträckning idag, något bolaget vill ändra på genom att lyfta fram och uppmärksamma goda exempel.

– Vårt sätt att leva i dag bygger på en ohållbar användning av jordens resurser och för att vända detta krävs det många olika åtgärder. Att vi nu uppmärksammas för två av dessa ser vi som ett fint kvitto på att vi gör något bra, säger Cecilia Zarbell, kommunikationschef Ragn-Sells.

I juryns motivering väljer man att lyfta fram arbetet med att utveckla och lansera teknik för att återvinna fosfor ut avloppsslam, men även arbetet med att lyfta bristen på krav av återvunna material i offentliga upphandlingar.

–  Lagen om offentlig upphandling (LOU) är ett bra redskap för en ökad cirkularitet och kommunerna kan aktivt bidra till en förändring. Genom att ställa krav på återvunna material och varor minskar behovet av att hela tiden bryta nya resurser och vi tär mindre på jordens knappa resurser, säger Cecilia Zarbell.

Övriga finalister i kategorin är: Vatten & Avfall i Malung-Sälen samt Nationell biogasstrategi.

Priset delas ut vid Återvinningsgalan på Berns den 31 januari. 


Om Ragn-Sells

Ragn-Sells är ett av Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Vi samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sellskoncernen har 2 300 medarbetare, varav 1 500 i Sverige, och omsatte 6,2 miljarder SEK år 2018. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Emma Ranerfors
Pressansvarig
Emma Ranerfors