2019-03-19 07:30Pressmeddelande

Bara var sjätte statlig myndighet uppmanas köpa återvunnet

null

Bara var sjätte statlig myndighet uppmanas av regeringen att eftersträva mer återvunnet material när de upphandlar varor, trots att regeringen satsar på att ställa om Sverige till ett cirkulärt samhälle. Det visar en ny kartläggning från miljöföretaget Ragn-Sells.

– De statliga myndigheterna upphandlar varor och tjänster för nästan 200 miljarder kronor varje år. Genom att kräva mer återvunnet material när de köper in varor har de en jättemöjlighet att ge omställningen till en cirkulär ekonomi en rejäl knuff framåt, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

Bara 24 av de statliga myndigheter som upphandlar varor svarar att de i regleringsbrev och andra styrdokument uppmanas att eftersträva en större andel återvunnet material när de upphandlar produkter. Det motsvarar 16 procent av de 149 statliga myndigheter som besvarat Ragn-Sells enkät och som upphandlar varor.

Av de upphandlande myndigheterna svarar 23 procent att de prioriterar produkter som är helt eller delvis producerade av återvunna material framför andra produkter. Mer än hälften, 53 procent, av myndigheterna svarar att de inte prioriterar återvunnet, medan 24 procent svarar att de inte vet.

– Regeringen vill ställa om Sverige till ett cirkulärt samhälle, och det är bra. Det borde vara självklart att den använder ett av sina viktigaste verktyg för att skynda på omställningen, genom att uppmana myndigheterna att välja återvunnet material när de köper varor, säger Pär Larshans.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) ger myndigheter möjlighet att ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar. Det kan till exempel innebära krav på vissa arbetsrättsliga villkor vid inköp av tjänster, krav på hållbara drivmedel i transporter eller krav på en viss andel återvunnet material i varor som elektronik eller byggmaterial.

Upphandlande statliga myndigheter betalade ut 196 miljarder kronor till privata och offentliga företag och andra organisationer under 2017, enligt den senaste sammanställningen från Upphandlingsmyndigheten.

För mer information, kontakta gärna

Pär Larshans, hållbarhetschef, 070-927 29 63, par.larshans@ragnsells.com
Medialinjen, 070-927 24 00, medialinjen@ragnsells.com


Fakta: Om undersökningen

217 av 331 statliga myndigheter har svarat på enkäten. Av dessa svarade 149 att de själva upphandlar produkter. Statistiken utgår från dessa 149 myndigheter.

Följande frågor ställdes:
”I de regleringsbrev eller andra styrdokument myndigheten är satt att följa, uppmanas myndigheten att på något sätt eftersträva en större andel återvunnet material i de produkter som upphandlas?”
16 procent svarade ja, 54 procent svarade nej, 30 procent svarade vet ej.

”Vid den upphandling myndigheten själv ansvarar för, gör myndigheten följande? Produkter som är helt eller delvis producerade av återvunna material prioriteras framför andra produkter.”
23 procent svarade ja, 53 procent svarade nej, 24 procent svarade vet ej.

Fakta: Överkonsumtion och återvinning

  • Konsumtionen i Sverige kräver 60 ton naturresurser årligen för varje svensk. Bara en mycket liten del utgörs av återvunnet material.
  • Mer än varannan svensk tror att deras konsumtion kräver högst tio ton råvaror per person varje år, visar en tidigare Sifoundersökning på uppdrag av Ragn-Sells.
  • Sverige förlorar varje år minst 40 miljarder kronor på utebliven återvinning, enligt en rapport från Återvinningsindustrierna och Material Economics i fjol.
  • Läs mer om 60-tonsfrågan här


Om Ragn-Sells

Ragn-Sells är ett av Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Vi samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sellskoncernen har 2 300 medarbetare, varav 1 500 i Sverige, och omsatte 6,2 miljarder SEK år 2018. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Emma Ranerfors
Pressansvarig
Emma Ranerfors