2020-12-22 14:08Nyheter

​Skellefteå, 2020 års andra cirkulära förelöpare

null

Varje år kartlägger miljöföretaget Ragn-Sells i vilken mån landets kommuner prioriterar återvunnet material i sina upphandlingar. Några få kommuner har uppgett att de ställer någon form av krav på återvunnet material – en av de som sticker ut extra är Skellefteå kommun. Nu diplomerar Ragn-Sells Skellefteå som cirkulära förelöpare. 

- Det känns extra roligt att under årets sista vecka få överlämna diplom till årets andra cirkulära förelöpare. Jag vill rikta ett stort grattis till Skellefteå kommun som på ett föredömligt sätt inkluderat cirkulär ekonomi i alla sina inköp – ni är en förebild bland landets alla kommuner, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

Men tanke på rådande läge har överlämning av diplomet skett via bud.

Ragn-Sells kartlägger varje år, med hjälp av en Sifo-undersökning, i vilken mån kommunerna prioriterar återvunnet material i sina upphandlingar. I år svarade 21 kommuner att deras riktlinjer för upphandling säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras. Det motsvarar tio procent av de 204 kommuner som besvarat Ragn-Sells enkät. Det är en tydlig uppgång jämfört med förra året, när bara tio kommuner uppgav att de ställer någon form av krav på återvunnet material. Sedan tidigare i år har även Kalmar kommun fått utmärkelsen Årets cirkulära förelöpare 2020.


Om Ragn-Sells

Ragn-Sells är ett av Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Vi samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sellskoncernen har 2 300 medarbetare, varav 1 500 i Sverige, och omsatte 6,2 miljarder SEK år 2018. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Emma Ranerfors
Pressansvarig
Emma Ranerfors