2021-01-11 11:36Nyheter

Så går du ner hundratals kilo 2021

null

Hälften av klimatutsläppen i världen kommer från vår konsumtion av råvaror. Så hur kan vi minska den okända delen av våra koldioxidutsläpp? Här är tipsen som hjälper dig att koldioxidbanta 2021.

Över jul- och nyårshelgerna översköljs vi traditionsenligt av bantningstips som lovar snabb viktnedgång under ditt nya, hälsosamma år. Men tänk om vi skulle satsa på bantning som spelar roll för hela planeten under 2021? Om alla skulle gå ned några hundra kilo koldioxid?

Vår konsumtion orsakar varje år utsläpp på åtta ton koldioxid per svensk, enligt Naturvårdsverkets sätt att räkna. För att klimatförändringarna inte ska göra jorden helt obeboelig behöver vi komma ned till någonstans mellan ett och två ton. Då blir de val vi gör i dag avgörande för om vi ska kunna lämna efter oss en planet som går att leva på.

De flesta känner till de vanliga råden om ett klimatsmartare liv: Se över resandet, minska energianvändningen och ät lite mindre kött. Men vi måste prata mer om att nyckeln till en hållbar framtid är att alltid återvinna och återanvända våra värdefulla material, det som kallas cirkulär ekonomi.

Det många inte vet är nämligen att nästan hälften av världens utsläpp kommer från vårt sätt att konsumera råvaror. Det beror på att vi hela tiden producerar nya material i stället för att använda dem vi redan har.

För att hjälpa dig som vill bli av med några extra kilo koldioxidutsläpp under 2021 har vi samlat några tips.

Se på ditt avfall som en värdefull resurs

De flesta materialen i telefonen, barnens gamla leksaker eller vinterjackan borde användas många gånger. När du letar fram och återvinner dem ser du till att värdefulla råvaror utnyttjas igen i stället för att nytt material tas fram – ett suveränt sätt att minska utsläpp.

Fråga efter återvunnet

Det som ingen frågar efter kommer inte att tillverkas. Ställ frågor om sakerna du köper: Består de delvis av återvunnet material? Går de att återvinna när de har tjänat ut – eller är materialen så hopblandade att det är omöjligt? Konsumenters vilja kan förflytta berg.

Reparera, hyr och dela

Laga kläder och prylar i stället för att köpa nytt så ofta. Om vi fördubblar livslängden på våra kläder skulle vi minska garderobens klimatpåverkan till nära hälften. Detsamma gäller vitvaror och småelektronik – att tillverka en vanlig mobiltelefon motsvarar 460 kilometers bilkörning. Och kanske kan du hyra sådant du inte behöver så ofta, eller gå ihop med grannarna och köpa tillsammans?

Ett bonustips: Stöter du på en julledig riksdagsledamot på stan, passa på att kräva en ordentlig handlingsplan för att Sverige ska bli bättre på att använda de råvaror vi har, om och om igen. Då kan du få ordentlig draghjälp i din koldioxidbantning.

Med hopp om ett gott nytt klimatsmart 2021!


Om Ragn-Sells

Ragn-Sells är ett av Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Vi samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sellskoncernen har 2 300 medarbetare, varav 1 500 i Sverige, och omsatte 6,2 miljarder SEK år 2018. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Emma Ranerfors
Pressansvarig
Emma Ranerfors