2019-12-19 13:42Nyheter

Så får du en hållbar jul

null

Alla ser vi fram emot en julhelg med lugn och ro, god samvaro och tacksamhet för det vi har. Inte sällan tar istället krav, konsumtion och stress överhanden, och även de som har levt klimatsmart under resten av året kan lätt tappa fokus under julhelgen. Här följer några tips på hur du kan få en mer hållbar jul för dig och din familj.

Tänk till när du planerar julbordet
Matsvinn är en riktig klimatbov och under julen serveras ofta mat i överflöd. De flesta äter inte så mycket som man tror, och inte av alla rätter. Hur många personer kommer? Laga inte till fler än så. Satsa på ett färre antal sorters sill som verkligen faller gästerna i smaken istället för massvis av burkar som sedan blir stående. Gillar gästerna rätterna eller är de kvarlevor från en svunnen tid? Det finns ingen anledning att ställa fram grisfötterna som farfar älskade om han inte längre är med oss. Och varför inte byta ut någon av kötträtterna mot en vegetarisk istället? Våga överraska!

Undvik nytt julpynt
Det finns ingen anledning att tillföra nya julsaker varje år, och vill du ha något nytillskott finns det gott om dem i second hand butikerna. Passa på att lämna in de julsaker du inte längre har plats för eller hör med bekantskapskretsen, en julbock som du har tröttnat på kan påbörja en ny era hos din kusin. Se till att sortera trasiga julsaker rätt – julbelysning, luciakronor och ickefungerande adventsljusstakar ska lämnas till kommunens återvinningscentral.

Vuxna behöver inte julklappar från alla
Är det nödvändigt att vuxna syskon och kusiner köper saker till varandra, särskilt när de flesta har det mesta? Ett tips är att tilldela alla de vuxna en person att ge julklapp till och så har alla ett varsitt paket att öppna på julafton. En annan variant är att komma överens om att klappen ska vara second hand.

Ge bort något du pysslat själv
Den som ändå önskar ge presenter till flera och gillar matlagning kan göra en egen marmelad, sylt eller chutney att fylla upp i återvunna burkar att ge bort, eller något annat ätbart som en egenmixad kryddblandning, fröknäcke eller chokladbräck. Har du växter hemma går det utmärkt att ge bort sticklingar som du planterat i en fin kruka. Vad är mer omtänksamt än en klapp som du har lagt ner tid och kärlek på?

Klimatsmarta klappar
Uppmana dina nära och kära att tänka på omvärlden genom att ge dem klappar som uppmanar dem till ett grönt tänk. Bivaxdukar för att undgå engångsplast, matlådor i glas eller en schampotvål som räcker länge. Välgörenhet till ett klimatprojekt eller en organisation som passar personen är också uppskattat.

Tänk till även när du slår in
Såväl tejp som paketsnören kan inte återvinnas utan hamnar bland hushållssoporna. Har du gamla juldukar eller tyg som aldrig används? Sy julklappspåsar med dragsko som kan användas år efter år eller slå in paketen direkt i tyget med ett band runt. Använd annars miljövänligt julklappspapper.

Våga säga nej
Tänk inte bara på miljön utan även på din egen hållbarhet. Hur många besök hos släktingar, glöggmingel och gäster orkar ni med? Våga säga nej så du får tid för dig och din närmaste familj. Se till att vila upp dig under julledigheten så du kan starta 2020 utvilad med ny energi!

Kommunikationsavdelningen, Ragn-Sells


Om Ragn-Sells

Ragn-Sells är ett av Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Vi samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sellskoncernen har 2 300 medarbetare, varav 1 500 i Sverige, och omsatte 6,2 miljarder SEK år 2018. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Emma Ranerfors
Pressansvarig
Emma Ranerfors