En budget tom på förslag som stärker omställningen till en cirkulär ekonomi, men där skatter som bromsar nödvändiga förändringar finns kvar. Så sammanfattar miljöföretaget Ragn-Sells regeringens höstbudget och efterlyser krafttag som ökar användningen av återvunna råvaror.
– Det är anmärkningsvärt att vi ser ännu en budget utan konkreta förslag för att driva på omställningen till en cirkulär ekonomi. Sverige behöver en bred översyn av avfallsområdet och riktade anslag som skapar verklig efterfrågan på återvunnet material, säger Susanna Lind, chef för samhällskontakter på Ragn-Sells Sverige.
Regeringens budgetproposition innehåller satsningar för drygt 60 miljarder kronor, varav 27 miljarder läggs på sänkta skatter för hushållen. Regeringen bedömer själv att budgeten sammantaget ska leda till utsläppsminskningar som bidrar till att Sveriges klimatmål nås. Samtidigt läggs inga förslag som syftar till ökad cirkularitet, trots att mer än hälften av klimatutsläppen i världen kommer från produktionen av nya råvaror.
– För att Sverige bättre ska leva upp till EU:s klimatambitioner behövs genomtänkt implementering av EU-lagstiftning i Sverige, men utvecklingen går snarast åt andra hållet. När kommunerna ges monopol över allt fler avfallsslag blir Sverige både mindre cirkulärt och mindre innovativt, säger Magnus Uvhagen, vd för Ragn-Sells Recycling.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari pekar bland annat på ny reduktionsplikt för bränslen, en förstärkning av Klimatklivet och en elbilspremie riktad till glesbygd som åtgärder som minskar Sveriges klimatutsläpp. Samtidigt ligger flera skatter kvar i budgeten, bland annat avfallsskatten. Den beräknas ge staten intäkter på runt 370 miljoner kronor, vilket är relativt lite i sammanhanget, men bidrar till att oseriösa aktörer gör sig av med avfall på miljöskadliga sätt för att undgå skattekostnaden som tas ut vid korrekt hantering.
– Avfallsskatten har ingen som helst miljöförbättrande effekt och måste avskaffas eller göras om i grunden. Den leder bara till att olämpligt avfall läggs i diverse markkonstruktioner och utfyllnader – ett sätt att runda skatten som kommande generationer får betala för, säger Madeleine Ljunggren, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.
Miljöföretaget Ragn-Sells omvandlar avfall till rena råvaror så att de kan användas om och om igen. Ragn-Sells driver på omställningen mot cirkulär ekonomi genom lösningar som minskar sin egen och andra aktörers miljö- och klimatpåverkan. Ragn-Sells vill vara ett tydligt exempel på hur tillväxt och omsorg om planeten kan gå hand i hand. Ragn-Sells är ett privat, familjeägt koncernbolag, grundat år 1881. Bolagets verksamhet är fördelat över fyra länder och omfattar 2541 medarbetare. År 2023 uppgick Ragn-Sells omsättning till 8,5 miljarder kronor. www.ragnsells.se www.ragnsells.se