Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari visar handlingskraft och politisk vilja som bådar gott för omställningen till en mer cirkulär ekonomi. Det säger miljöföretaget Ragn-Sells efter Pourmokhtaris stora intervju med branschtidningen Recycling, där hon understryker behovet av storskalig materialåtervinning och cirkularitetens stora potential.
– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi börja använda de resurser vi redan har, om och om igen. Det kräver en helt ny syn på avfall. Därför är regeringens nya fokus på att öka takten i den cirkulära omställningen så glädjande och vi förväntar oss att det skapar nödvändig förändring, säger Susanna Lind, chef för samhällskontakter i Sverige på Ragn-Sells.
I november presenterade regeringen promemorian Reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi. Flera viktiga frågor kring materialåtervinningens roll för ett cirkulärt samhälle berörs. Ambitionen att skynda på omställningen speglas när Romina Pourmokhtari (L) intervjuas av Recycling:
”Den cirkulära ekonomin är viktig för att vi ska lyckas nå klimatmål, stärka den biologiska mångfalden, minska spridningen av föroreningar och stärka vår svenska konkurrenskraft. På ett större plan bidrar en cirkulär ekonomi till hållbar utveckling och ökad självförsörjningsgrad, vilket är särskilt viktigt i den osäkra omvärld som vi har nu”, säger Pourmokhtari i intervjun.
Ragn-Sells har länge arbetat för att synliggöra hur lagar och regler som bygger på en förlegad syn på avfall står i vägen för Sveriges övergång till en cirkulär ekonomi, trots stor enighet om att omställningen behövs. Budskapen i intervjun pekar mot bättre förutsättningar för ökad materialåtervinning, särskilt när politisk handlingskraft aktivt premierar cirkulära lösningar och återvunna råvaror.
– Att bygga ett cirkulärt samhälle kräver genomgripande reformer och stora investeringar. Nu ser vi att regeringen satsar på att underlätta storskalig materialåtervinning. Det stärker det svenska näringslivets konkurrenskraft, säger Magnus Uvhagen, vd för Ragn-Sells Recycling.
Att avfall fortfarande ses och regleras som ett problem, inte en resurs, gör det svårt att i praktiken utnyttja avfallsströmmar som en hållbar källa till råvaror. I intervjun pekar Pourmokhtari på den övergripande lösningen:
”Det handlar om att underlätta återanvändning och återvinning av material i stor skala. För att lyckas med detta krävs det att våra råvaror är giftfria och rena nog att kunna cirkuleras.”
Ragn-Sells välkomnar ambitionen och ser fram emot fler skarpa reformer som river hinder. Ett exempel är avfallsskatten, som tvärtemot sitt syfte leder till mindre materialåtervinning och sämre möjligheter att ta bort skadliga ämnen ur kretsloppen genom att göra storskalig återvinning dyrare.
– Avfallsskatten vilar på en förlegad syn på hantering av avfall och bromsar utvecklingen mot ett cirkulärt samhälle. Som en del i att öka återvinningen vill vi bidra till att minska spridningen av föroreningar i samhället och till att avgifta kretsloppen. Regeringen behöver skapa bättre förutsättningar även för den uppgiften genom att skyndsamt röja undan befintliga hinder, säger Madeleine Ljunggren, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.
Sveriges näringsliv ligger långt fram globalt i övergången till cirkulära lösningar. Det som krävs för att få full nytta av konkurrensfördelen är bättre marknadsförutsättningar. Ragn-Sells ser fram emot att regeringen tar fler nödvändiga steg.
Miljöföretaget Ragn-Sells omvandlar avfall till rena råvaror så att de kan användas om och om igen. Ragn-Sells driver på omställningen mot cirkulär ekonomi genom lösningar som minskar sin egen och andra aktörers miljö- och klimatpåverkan. Ragn-Sells vill vara ett tydligt exempel på hur tillväxt och omsorg om planeten kan gå hand i hand. Ragn-Sells är ett privat, familjeägt koncernbolag, grundat år 1881. Bolagets verksamhet är fördelat över fyra länder och omfattar 2541 medarbetare. År 2023 uppgick Ragn-Sells omsättning till 8,5 miljarder kronor. www.ragnsells.se www.ragnsells.se