2018-12-20 10:52Nyheter

Cirkulärt samarbete för fosforåtervinning i Danmark

null

Ragn-Sells innovationsföretag EasyMining och danska BIOFOS har inlett ett gränsöverskridande, långsiktigt samarbete för fosforåtervinning från avloppsslam. Det kan komma att minska Danmarks import av den kritiska råvaran fosfor med upp till 10 procent.

BIOFOS är Danmarks största avloppsvattenföretag som renar vattnet från över en miljon invånare i Köpenhamnsområdet. EasyMining är ett innovationsföretag inom Ragn-Sells med flera globala patent för utvinning och återvinning av resurser från flygaska, avloppsvatten och gruvavfall.

I Öresundsregionen finns en framgångsrik, gränsöverskridande marknad med grundtanken att alla, i det här fallet Sverige och Danmark, delar samma resurser och samma hav. Samtidigt är samverkan avgörande för den cirkulära ekonomin, vilket det nya samarbetet mellan Ragn-Sells och BIOFOS är ett tydligt exempel på.

– Det här är ett stort och viktigt steg för fosforåtervinning i Norden. Fullt implementerad, kan den här lösningen ersätta nästan 10 procent av Danmarks nuvarande import av jungfruligt fosfat, säger Anders Kihl, affärsområdeschef New Value Chains inom Ragn-Sells.

Läs hela artiklen här


Om Ragn-Sells

Ragn-Sells är ett av Sveriges främsta kompetensföretag inom återvinning och miljö. Vi samlar in, behandlar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll över hela Sverige. Ragn-Sellskoncernen har 2 300 medarbetare, varav 1 500 i Sverige, och omsatte 6,2 miljarder SEK år 2018. www.ragnsells.se


Kontaktpersoner

Emma Ranerfors
Pressansvarig
Emma Ranerfors